torsdag 21 februari 2013

16-månaderskontrollIdag har vi varit på kontroll i Messina. Det var dags för den så kallade "follow up", som görs med jämna mellanrum på alla prematurer. Vägning, mätning och check av vilka kontroller och behandlingar som gjorts sen sist och vilka som behöver göras inom den närmaste framtiden.

Clara har vuxit 3 cm sedan förra kontrollen för 4 månader sedan och är nu 78 cm lång. Matilde har vuxit hela 6 cm på fyra månader och är 73cm lång idag.  Inte konstigt att alla byxor plötsligt är för korta :)
När det gäller vikten hade dom gått upp ganska precis 800 gram båda två. Clara väger 9,5 kg och Matilde 6,3 kg.  Jag tyckte det verkade lite för Matilde, men läkaren sa att hon följer sin växtkurva ganska så precis när det gäller vikten. 

Jag frågade vad läkaren tyckte om nästa vaccin som dom borde ta.. Man hör så mycket om ganska allvarliga negativa effekter, så lite villrådig blir man ju... Han sa att han i allmänhet rekommenderar att ta det, för även om det finns risker med vaccinet så finns det även risker med att få sjukdomarna... I tjejernas fall tyckte han dock att vi borde prata med deras neuro-läkare om det, i fall hon tycker att dom problem tjejerna har ihop med vaccinet kan innebära ytterligare risker eller ej.

Nästa Follow up är i juni, om 4 månader.
5 kommentarer:

 1. Skönt att de växer som de ska! Det dröjer nog inte så länge innan Matilde är ifatt Clara pålängden :)

  SvaraRadera
 2. Härligt!! De kommer snart att ha växt om dig=)

  SvaraRadera
 3. Skönt att de följer sina kurvor och en dag är de ikapp skulle jag tro. Vacciner finns det för- och nackdelar med. Bäst att kolla extra... Söta som socker är de i alla fall och så fina ögon tjejerna har!

  SvaraRadera
 4. Skönt att ha den kontrollen avklarad och att de växer som de ska. Tycker ofta de ser lite pillemariska ut, som att de smider busiga planer tillsammans. Typ hur de ska göra för att få rätt längd på byxorna genom att gå i din garderob eller nåt sånt. ;-)

  SvaraRadera
 5. Alltså jag blir imponerad vad dom tar igen, även om vikten på Matilde är lite låg, men så länge läkaren säger att hon följer sin kurva så är det ju bra. Du kommer ju ihåg vilken kub Marcus var när han var liten, det var för att han låg under på längden och över på vikten :) Men när han var ett år, då var han 74 cm lång o vägde 10,2 tror jag, Cicci var längre. Så jag är så imponerad och blir glad. Jag tycker också dom ser väldigt busiga ut, du tyckte mina var busiga...vänta bara tihi. Kramis

  SvaraRadera