måndag 29 augusti 2011

Provresultat fostervattensprov och lite annat

Tjugofem veckor


Vi har nyss varit hos gynekologen för att visa upp dom senaste resultaten, däribland det definitiva resultatet av fostervattensproven som äntligen kom i slutet av förra veckan.


Fostervattensproven är helt "perfekta", rent kromosomiskt är både Klara och Matilde så friska som man bara kan vara. Faktum kvarstår dock att Klara saknar vissa viktiga delar, men i och med att hon är frisk kromosomiskt så är risken i alla fall något mindre att det skulle vara så allvarligt som den där otrevlige läkaren i Catania sa. Vi kommer inte att veta hur det egentligen är med den saken förrän efter att dom har fötts, men det känns i alla fall skönt att risken är mindre att hon bara skulle vara en "grönsak" i och med att det inte finns några kromosomrubbningar.


En annan sak som vi fick reda på genom fostervattensproven är att flickorna är genetiskt identiska, alltså enäggstvillingar... Det har ju varit en del olika bud på den fronten, men nu är det bekfräftat att det är så.


Mina blodprover såg i stort sett bra ut, förutom att jag har lite ont om järn och lite andra vitaminer, det åtgärdas med lite mera tillskott. Jag får inte anstränga mig nåt särskilt, eller typ inte alls, fick till och med ordinerat medel för att gå på dass för att jag inte ska få för mig att ta i... ;o)


Det har inte satts något datum för kejsarsnittet ännu, men istället för den 6:e december som det var sagt innan vi ens visste att det var tvillingar så siktar gynekologen nu på mitten av november. Känns lite skönt att det troligen blir några veckor mindre av väntan, dels för att jag är nervös att något ska hända innan dess och dels för att det redan nu börjar bli lite tungt.
Nu har vi i och för sig haft extremt varmt dom senaste 10-12 dagarna (40 grader i skuggan) och det hjälper ju inte ett dugg, men det ska bli svalare nu dom närmaste dagarna och i mitten av september brukar det första regnet komma, så då blir det nog lite lättare igen.


22 kommentarer:

 1. Hoppas värmen lägger sig snart och september är ju nära så då ska det väl bli lite lättare. Jag är så glad för att fostervattenprovet var så lugnande och jag hoppas att du och Peppe kan ta fasta på det. Kram till er alla. <3

  SvaraRadera
 2. Härifrån i norr kommer en djup suck av lättnad som kanske fläktar lite extra... ;)

  Så skönt att höra att dom båda två är DNA-friska, speciellt för Klaras skull!

  Fortsätter att hålla tummar & tår för tjejerna! <3

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas med hela mitt hjärta att ni får det ni vill ha. Tänker massor på dig. Kramar.

  SvaraRadera
 4. Positiva besked och ta det nu lugnt vännen. Jag har er alla fyra med i mina böner och hoppas att blir till det bästa. Och helena, vilken vacker bild på dig! Kram och Bless!!

  SvaraRadera
 5. Det var härlig läsning! Massor med kramar och jag skickar lite svensk vind så det svalkar hos dig och värmen blåser upp hit!
  Kramisar i massor!
  Anna

  SvaraRadera
 6. Vad skönt att läsa och bra att bf har tidigarelagts också, så väntan blir lite kortare! Så fin du är!

  SvaraRadera
 7. Hej

  Det var verkligen positivt att läsa här. Jag håller mina tummar för att allt går bra för er alla och jag tänker så mycket på dig.

  Kram Åsa

  SvaraRadera
 8. Vad skönt att höra. Jag fortsätter att hålla tummarna för er.

  Kram.

  SvaraRadera
 9. Positiva besked. Ta nu väl hand om dig och din dyrbara last så gott det går. Skönt att det blir tidigarelagt några veckor.

  SvaraRadera
 10. Härliga nyheter!!!

  Så skönt att höra att era flickor har det bra, kul att de är enäggstvillingar också!

  Du är så vacker på bilden,
  hälsa din Peppe och klappa fina magen,
  Kram- Linda E

  SvaraRadera
 11. Så skönt att de här proven var mera positiva. Du ska se att det här kommer att gå bra. Det måste gå bra!

  Bilden på dig är så härlig!

  Varm kram /Ingrid

  SvaraRadera
 12. Vilken fin bild på dig. Och vilket bra besked.

  SvaraRadera
 13. Vilka härliga nyheter! Nu fortsätter vi hålla tummarna!
  Vilken jättefin bild på dig och magen. Ha det gott! Kram!

  SvaraRadera
 14. Vilka goda nyheter! Vad glad jag blir för er skull! Och en väldigt fin bild, som så många sagt redan.

  SvaraRadera
 15. Vad härligt att det blev ett positivt besked nu. Det låter ju inte fullt så allvarligt längre. Det kommer att gå jättebra. Det är jag helt säker på. Håller för säkerhets skull några tummar.

  SvaraRadera
 16. Vad roligt att läsa! Hoppas vädret ger med sig, ni kunde få lite av snålblåsten här i Skåne :)

  November är inte långt borta, ta det lugnt och ta hand om dig!

  Kram!

  SvaraRadera
 17. Åh, så skönt. Jag har tänkt såå mycket på dig. Och tittat efter nyheter mest varje dag på bloggen. Hoppas att det blir lite behagligare väder för dig och dina små flickor. Och bilden på dig är så fantastiskt vacker. Fortsätter att hålla tummarna för er.
  Kramar

  SvaraRadera
 18. Jag blir så glad för er skull av att läsa det här! Jag hinner ju inte hänga med så mycket här eller på twitter för tillfället så jag har allt funderat en del på hur ni har det. Skönt att det satts ett tidigare datum för ett snitt, som du säger blir det kortare tid att vara nervös. Måste vara jobbigt med värmen för dig nu... Hoppas det blir svalare snart så att du får det lite lättare. Sen måste jag ju säga att din frisyr är urtuff!!

  SvaraRadera
 19. Även jag gläds med er. hopps du har tålamod att ta det lungt, inte lätt!
  Kan tänka mig att det börjar bli lite tungt och svettigt!
  Första gången var jag "liten", kunde tom spela golf dagen innan förlossningen. Andra gången var mer lig en valross och sjukskriven i månader!
  Snygga lockar!

  SvaraRadera
 20. Det här är inte menat som en kommentar i stil med "ryck upp er", däremot finns det mycket att säga om prognoser. Även om det skulle visa sig att flickan har Dandy Walker så är spannet mellan hur det visar sig mycket stort. Många föräldrar får höra att barnet antingen kommer att dö eller bli väldigt svårt funktionshindrat.
  Jag arbetade med ekonomiskt stöd åt föräldrar med svårt funktionshindrade barn. Stötte på fyra barn med Dandy Walker, där en gick, en annan hade vissa kognitiva inskränkningar, också en tredje klarade sig bra medan den fjärde, tyvärr, hade svåra funktionsnedsättningar. Samtliga föräldrar hade fått höra att deras barn inte skulle klara ett normalt liv.
  Stötte även på andra barn med hjärnsjukdomar eller -missbildningar. Som läkaren nu har sagt så kan man egentligen inte säga något om prognosen för flickan före födseln.

  Nu är jag själv multisjuk och slutade jobba. Erfarenheterna förblir de samma, det kan låta för jävligt när man får höra det men det behöver inte bli så jävligt som de säger. Barn har stor hjärnplasticitet, dvs andra delar av hjärnan kan ta över de funktioner som är skadade. Inte rakt av självfallet men det går.

  Väldigt synd att ni fick träffa en sådan otrevlig specialist! Ibland undrar man verkligen hur människor utan någon som helst empatisk förmåga får bli läkare, specialist eller inte.

  Googla nu INTE. Och om ni gör det så minns att den medicinska information man får fram är ett tvärsnitt, det beskriver värsta möjliga utkomst. Minns vidare att det inte är ert fel. Och för det tredje, försök att inte oroa er. Jag vet att det senare är snudd på omöjligt men ändå.

  /en lurkare

  SvaraRadera
 21. Åååh! Jag hoppas hoppas på det bästa! Du är jättesnygg på bilden! Ni verkar så kloka och lugna och kommer att bli jättebra föräldrar.

  Stor kram!

  SvaraRadera