tisdag 7 juni 2011

Nup-testet

Idag har vi varit hos gynekologen för att visa upp dom senaste blodproverna och resultatet av ultraljudet med nackuppklarning. Blodproverna var bra, men jag ska börja äta järntabletter eftersom det är två bebisar och "dom kommer att suga blodet ur dig" som hon sa lite skämtsamt.

När det gäller nackuppklarningen så gillade hon inte måttet på den ena bebisen som var 2.2 mm och vill att vi gör om ultraljudet på sjukhuset (det var där jag inte själv lyckades boka, dom sa att dom inte gör det för "dom har problem", gynekologen som är ganska högt uppsatt på sjukhuset ska själv ringa och boka det imorgon och visa dom vad "problem" är). Hon tycker att det är för mycket och när vi gick därifrån var jag superorolig och började gråta så fort vi satt oss i bilen.
Nu när jag har pratat med en vän som är sjuksköterska och sökt information på nätet ser jag att upp till 3 mm är ganska normalt, och risken att barnet skulle ha Downs syndrom eller någon annan kromosomavvikelse är skitliten...

Fan vad less jag blir, kunde hon inte ha sagt det? Åtminstone gett oss lite siffror på hur stor/liten risken är? Man blir ju alldeles uppskakad troligen helt i onödan!!

4 kommentarer:

 1. Grattis! Två bebisar, wow...dubbelt grattis!
  Så typiskt att inte gynekologen behagade lugna er med lite bättre info. Sen tror jag ju FAKTISKT att ultraljudsläkaren INTE var nån nybörjare och visste vad han/hon sysslade med och hade erfarenhet av längd och storlek på tvillingar, så gynekologen är kanske bara extra "scrupolosa"!
  Hursomhelst, lycka till! Syntes det om det är pågar eller töser? ;-)

  SvaraRadera
 2. Två bebisar, så underbart! Jag har tvillingar så jag vet vad jag talar om :-) Förstår att du oroar dig, men bra att du sökte info själv också. Tror att de där läkarna blir lite avtrubbade och inte inser hur mycket oro de kan skapa. Hon vill kanske bara ha både hängsle och livrem. Bra att du blir så nog undersökt. Så slipper du oroa dig resten av tiden. Kramar!

  SvaraRadera
 3. Kom också ihåg att nup pratar om en STATISTISK risk. Det säger faktiskt inget om hur det är eller INTE är, det är det man har moderkaks/fostervattenprov till.

  SvaraRadera
 4. Kicki: Nej, det går inte att se ännu, kanske om några veckor om dom behagar visa sig från rätta sidan ;o)

  mcsarcne: Jag kommer inte att göra fostervattensprov, riskerna att något händer ökar med mer än 50 procent när det är tvillingar och den risken vågar jag inte ta.

  SvaraRadera