fredag 29 augusti 2014

Istället för presenter


Hur tänker ni när det gäller presenter Vs pengar till barnen? Sparar ni själva pengar till barnen, eller "önskar" ni pengar för framtiden åt barnen vid födelsedagar och jul till exempel?
Jag tycker att det är bra om barnen har ett eget sparkonto att använda när dom blir större. Om barnen skulle vilja studera vidare till exempel så är det ganska dyrt här i Italien. Där är vi ganska bortskämda i Sverige som har CSN som gör att alla som vill kan studera. Här i Italien hänger det helt och hållet på föräldrarnas ekonomi. Körkort och eget boende är ju också stora kostnader som dyker upp i den åldern ungefär.

Med två barn som båda har speciella behov så har vi själva ganska svårt att lägga undan någon summa varje månad till barnen. Eftersom vi själva har svårt att få något över att spara, så har vi pratat med barnens farföräldrar om det. Dom öppnade konton i barnens namn när dom var nyfödda och istället för att köpa presenter till födelsedagen och till julen så sätter dom in en slant på deras konton. Presenter och julklappar får dom ju ganska mycket av ändå, och det är ju oftast saker som inte varar så väldigt länge.

Barnens gudmödrar bestämde sig själva för att ge pengar istället för presenter. Men istället för ett vanligt sparkonto så använder dom sig av en sorts postväxel. Dom sätter in pengar på posten som barnen kan ta ut tidigast på sin 18-årsdag. Man får en slags check där det står hur mycket det blir att ta ut. Sätter dom in 100 euro nu så blir det med den högre räntan runt 130-140 euro som barnen kan ta ut när dom blivit stora.

Jag tycker det är kanonbra. Leksaker och kläder blir förstörda, för små, för tråkiga och glöms snabbt bort. Pengarna finns kvar och kan användas till något som ger mycket mer i längden, som utbildning, körkort eller en egen lägenhet.3 kommentarer:

 1. Är jättesmart att ge pengar istället, även här, om man vill att de ska flytta hemifrån innan de är 30 dvs!
  Vi sr inget eget sparande till tjejerna, men farmor har, och Simon och Emmas gudföräldrar kan det där med fonder så de har startat sparande till dem. Ska ta tag i att göra något liknande för Alice och bebisen fram över..

  SvaraRadera
 2. Tycker också att pengar är uppskattat. För när dom blir stor är det så mycket dom behöver, körkort, möbler och bara ett litet sparkapital. Vi sparar lite själv till barnen också och jag tror sambon har lite fonder. Själv kan jag inget om sånt där utan mina pengar går in på deras konto som är låst i ett x antal år för bästa räntan.

  SvaraRadera
 3. Tycker det är kanon :)
  /Kram

  SvaraRadera