lördag 4 maj 2013

Tandborstning - Hur gör ni?


Tjejerna har nyligen fått tänder och det börjar bli dags att få in en ordentlig rutin på det här med tandborstningen... Inte så lätt som det låter dock... Ingen av dom är särskilt intresserad av att ens öppna munnen när tandborsten är i närheten, så nu undrar jag: Hur gör/gjorde ni när det var dags att börja med tandborstning? Har ni några tips och tricks för att göra det roligare/lättare?


14 kommentarer:

 1. http://www.1177.se/Tema/Tander/Barn/Borsta-tander-pa-barn/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om dom inte vill öppna munnen då? ;)

   Radera
 2. Vi är totala tandborstningsanarkister och har helt enkelt struntat i det.
  Jag vet, nu kommer jag att få hela Europas småbarnsföräldrar efter mig, men så är det.
  Vi struntade i det och vi har fortsatt att ha just den biten rätt lågt ner på vår prioriteringslista.

  HEPP!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Akta dig, nu kommer tandtrollen att ta dig! ;)

   Radera
 3. Jag började innan han fick tänder redan runt 4 månader.. Han fick sina första tand vid 6 månader och hade alla sina rätt tidigt. Tandläkaren har vi varit oss var 6e månad sen han hade alla 20 tänder. I vilket fall som helst fick han leka med den.. Tugga och bita bara. Sen satte jag på lite tandkräm när han var van. Sen sjunger jag alltid en sång (2ggr) typ blinka lilla stjärna så vet han att det är klart när sången är slut. Nu låter jag han borsta själv efter att jag borstat och så använder jag eltandborste- mycket roligare :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När dom var mindre testade vi med att låta dom leka, men dom stoppade in dom lite för långt... Får testa igen nu när dom är lite större :) Tack för tipsen!

   Radera
 4. Vi har lekt mycket, sjungit och så har vi borstat tänderna på varandra. Jo. Det är rätt spännande, för han är då sannerligen inte lika försiktig som jag...

  SvaraRadera
 5. hej! vilken fin blogg du har! mina barn har fått tänder väldigt tidigt och då har vi börjat direkt, vid fyra månaders ålder. jag tycker att bra tandhygien är viktigt att etablera tidigt eftersom våra barns tänder är sämre än någonsin... vi sjunger alltid en visa" nu ska vi borsta bort tandtrollen dem ska inte bo i din mun dem ska bo under en sten i skogen och sova en stund"! och den stora killen räcker det med att vi "jagar" tandtrollen, typ "åh nej där ser jag ett, han hoppade över till andra sidan!". ibland är det strid och då borstar vi ändå... men det händer väldigt sällan. så gör vi :) LYCKA TILL!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket roligt tips :) Tack!

   Radera
 6. Vi har ju den äldsta som visar vägen för den lilla, men vi sjunger en sång och den får de själva välja. Inga problem helt enkelt, de öppnar bara munnen. Fast vi har faktiskt använt tandborstarna som leksaker innan tänderna kom (nu kom de ju iofs vid 3-4 mån på båda)så de är vana sen innan. Men gör det till en lek är mitt bästa tips! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med att öppna munnen är inte så poppis... Än... Nåja, tålamod så ska det nog gå så småningom :)

   Radera
 7. Jag har inga tips att ge ännu, men jag köpte första tandborsten igår. Baby Bus har haft tänder sedan en månad tillbaka men maken har insisterat på att vi inte behöver borsta tänderna. Och i ärlighetens namn behöver vi nog inte det, men jag tänkte att det är en god idé att vänja sig vid tandborsten. Jag hoppas att han ska få med på det utan problem, han brukar vara medgörlig, men vi får se...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det går smärtfritt :)

   Radera